Polévky

Polévka Hradecké kyselo
suroviny: brambory 0,5kg, žampiony 0,25kg, cibule 2ks, vejce 3ks,1šlehačka,hladká mouka,ocet,sůl,másllo

postup:  Do osolené vody dáme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno pokrájenou cibuli. Při vaření přidáme na čtvrky nakrájené žampiony a vaříme doměkka. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve šlehačce. Přovaříme a poté zalijeme rozšlehanými vejci a znovu promícháme. Dochutíme octem,dosolíme. Navrch dáme kousek másla.

 

 Polévka žížalová cibulačka

Suroviny: 1 velká cibule,3-4lžíče hladké mouky, zeleninový vývar,sůl, 1 vejce, sádlo nebo olej.

Postup: Na tuku osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli,přidáme 1 lžíci mouky,opražíme. Zalijeme asi 1 litrem studené vody, dolejeme vývarem a povaříme,až je cibule měkká. Podle potřeby dosolíme. V hrnku rozmícháme vejce s moukou a uděláme těstíčko. Nalijeme do mikrotenového sáčku a do vařící polévky vytlačujeme "žížalky" a chvíli povaříme. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.

 

 Polévka šurpa

suroviny: 1větší cibule, 1/4kg vařeného hovězího masa,300g brambor, 2 mrkve, 50g másla, 1 rajčatový protlak, sladká paprika

Postup: Maso uvaříme doměkka. Pokrájenou cibuli osmahneme na másle, přídáme na nudličky nakrájené maso, na kostičky nakrájenou mrkev a chvíli smažíme. Potom vše osolíme, promícháme s rajčatovým protlakem, zalijeme vývarem z masa a uvedeme do varu. Nakonec přidáme vařené brambory nakrájené na plátky, podle chuti opaprikujeme a ještě chvíli pod poklicí dusíme. Tato polévka je velmi hustá.

 

Polévka minestrone


Suroviny:
voda podle potřeby, 1dcl oleje extra virgin, 1 mrkev, 1 řapíkatý celer,1 cibule, 200g suchých bílých fazolí, 2 brambory,zelenina dle chuti (cuketa,rajčata, brokolice,kapusta....), parmazán na posypání

Postup: Nejdříve si v hrnci orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po chvíli i další zeleninu podle libosti. Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky. Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou. Vaříme asi 15-20minut,poté odebereme 1/4 zeleniny a propasírujeme. Smícháme,osolíme a servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.

 

Polévka fazolová kyselá

10 porcí

Suroviny : 170g fazole bílé, 35g mouka hladká, 200ml mléko zakysané, 1250 ml voda, 5g kmín, 2g bobkový list, 5g sůl

Postup:  Namočené fazole vaříme doměkka s kořením. Nelistujeme je. Zalijeme "zátřepkou" z mléka (smetany) a ještě povaříme. Osolíme, můžeme okořenit koprem a zjemnit žloutkem rozmíchaným v mléce.

 

Polévka pórková se šunkou a noky


10 porcí:


Suroviny: 350g pórek, 30g máslo, 50g šunka dušená, 1500ml voda, 50g vejce, 80g mouka hrubá, krupice, 10g olej řepkový, 20g mouka hladká, 50g celerová nať, 5g sůl

Postup: Dobře omytý pórek nakrájíme a orestujeme na másle. Zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Pórek by měl být uvařený doměkka, ne však rozvařený - ztrácí chuť i barvu. Přidáme krupicové noky, které uvaříme zvlášť a šunku. Případně mírně zahustíme. Nočky: v míse zamícháme krupici, vejce, sůl,olej. Je-li těsto tuhé, zředíme mlékem a necháme chvíli odpočinout. Do vroucí osolené vody vkládáme malé nočky, které vaříme 4 minuty.

  

Polévka celerová se žampiony


8 porcí:


Suroviny: 4 lžíce másla,2 lžíce hladké mouky, 1,5l vody, drůbeží vývar, 150 g žampionů, 2 lžíce másla na osmažení, 1/2 celeru, 1 stonek libečku, špetka strouhaného muškátového oříšku, špetka kari,sůl,pepř podle chuti, půl svazku pažitky, petrželka na ozdobu

Postup: Zpěníme 2 lžíce másla, zaprášíme hladkou moukou a uděláme jíšku, kterou zalijeme 1,5l vody.  Přidáme drůbeží vývar, libeček a necháme 10 minut povařit. Očistíme žampiony, pokrájíme na tenké plátky a na zbylém másle osmažíme. Přidáme celer, který jsme najemno nastrouhali a orestujeme asi 5 minut. Žampiony s celerem dáme do polévky a povaříme ještě aspoň 10 minut. Polévku okořeníme, rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme nasekanou pažitku. Zdobíme čerstvou petrželkou.

 

 Polévka vydatná rybí se zeleninou


10 porcí

Suroviny: 200g rybí filé, 200g mrkev, 200g celer, 100g pórek, 10 ml citronová šťáva,10g zeleninový bujon, 30ml řepkový olej, 3 g pepř, 20g petrželová nať, 1800 ml voda.

Postup: Rybu rozebereme na menší kousky, pokapeme citronovou šťávou a sójovou omáčkou. Mrkev nakrájíme na silnější proužky, celer na kostičky, pórek na kolečka. Zeleninu osmahneme na oleji. Přilijeme zeleninový vývar. Přidáme rybu a povaříme. Dochutíme petrželovou natí.

 

 

 

 


Kalendář

červen 2019
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30