Lasagne s brokolicí
Suroviny: 1 balíček lasagní, 1-2ks čerstvé brokolice (nebo mražené), 2ks cibule,sůl,3stroužky česneku,půlka másla, 20dkg hladké mouky,1mléko,1šlehačka, 0,3kg sýr eidam
Postup: Připravíme si bešamel, přidáme šlehačku a osolíme dle chuti. Brokolici osmahneme na oleji s cibulí a česnekem,osolíme. Lasagne uvaříme podle návodu na krabici. Zapékací misku vymastíme olejem a klademe lasagne, bešamel, brokolici a střídáme vrstvy. Poslední vrstva je strouhaný sýr,který dáme na brokolici.
Rybí filé na tymiánu s letní zeleninou a bramborami
10 porcí
Suroviny: 800g rybí filé, 90ml olej řepkový, 300g cuketa, 300g rajčata, 100g cibule, 300 paprika červená, 30g máslo, 5g sůl, 5g pepř, 5g čerstvý tymián, 2000g brambory, 30ml citrónová šťáva
Postup: Rybí filé osolte, opepřete a připravte na másle a tymiánu. Zakápněte citrónovou šťávou. Na oleji osmahněte cibuli, česnek, přidejte papriky,cukety a nakonec rajčata. Osolte a opepřete. Zeleninu krátce poduste. Měla by být měkká, ale pevná.
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
10porcí
Suroviny: 300g kuřecí prsa, 35ml olej řepkový, 100 cibule, 700g kuskus, 250g mrkev, 250g hrášek (mražený), 250g kukuřice (mražená), 5g sůl,35ml citrónová šťáva, 15g česnek
Postup: Na trošce oleje osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme na nudličky nakrájené maso. Maso orestujeme, přidáme zeleninu a vše dusíme doměkka. Do mísy nasypeme kuskus a stejné množství téměř vařící vody nebo ochuceného vývaru. Promícháme vidličkou, zakryjeme pokličkou a necháme nabobtnat. Poté kuskus smícháme s připraveným kuřecím masem a ochutíme citrónovou šťávou.
Fazole se zelím a špekem (s haluškami)
10 porcí
Suroviny: 1350g fazole, 1g bobkový list, 1g nové koření, 1g jalovec, 10g sůl, 90g olej, 220g červená cibule, 18g česnek,200g jablka, 40g petrželka, 200g špek, 1000g kysané zelí, cukr, ocet
Postup: Fazole uvaříme zvlášť ve vodě s bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Na oleji orestujeme cibuli s česnekem, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, potom přidáme (propláchnuté) zelí a jablka. Dochutíme cukrem, solí, octem a vydusíme šťávu. Nakonec promícháme s fazolemi. Podáváme s haluškami, posypané vyškvařeným špekem a petrželkou.
Bezlepkové květákové placičky
3 porce
Suroviny: 1 menší květák,špetka soli, špetka muškátového oříšku, 1 vejce, 100 strouhaného eidamu, 2 stroužky česneku, 5 lžic bezlepkové mouky Jizerka (nebo jiné), kukuřičná strouhanka na obalení, olej na smažení
Postup: Květák uvaříme v osolené vodě se špetkou muškátového oříšku. Slijeme a šťouchadlem rozmělníme. Přidáme vejce, sýr, česnek a mouku a tvoříme placičky, které obalujeme v kukuřičné strouhance. Osmažíme a podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem.