Polévky

Polévka Hradecké kyselo
suroviny: brambory 0,5kg, žampiony 0,25kg, cibule 2ks, vejce 3ks,1šlehačka,hladká mouka,ocet,sůl,másllo

postup:  Do osolené vody dáme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno pokrájenou cibuli. Při vaření přidáme na čtvrky nakrájené žampiony a vaříme doměkka. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve šlehačce. Přovaříme a poté zalijeme rozšlehanými vejci a znovu promícháme. Dochutíme octem,dosolíme. Navrch dáme kousek másla.

 

 Polévka žížalová cibulačka

Suroviny: 1 velká cibule,3-4lžíče hladké mouky, zeleninový vývar,sůl, 1 vejce, sádlo nebo olej.

Postup: Na tuku osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli,přidáme 1 lžíci mouky,opražíme. Zalijeme asi 1 litrem studené vody, dolejeme vývarem a povaříme,až je cibule měkká. Podle potřeby dosolíme. V hrnku rozmícháme vejce s moukou a uděláme těstíčko. Nalijeme do mikrotenového sáčku a do vařící polévky vytlačujeme "žížalky" a chvíli povaříme. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.

 

Číst dál: Polévky

Hlavní jídla

Lasagne s brokolicí

Suroviny:    1 balíček lasagní, 1-2ks čerstvé brokolice (nebo mražené), 2ks cibule,sůl,3stroužky česneku,půlka másla, 20dkg hladké mouky,1mléko,1šlehačka, 0,3kg sýr eidam

Postup:     Připravíme si bešamel, přidáme šlehačku a osolíme dle chuti. Brokolici osmahneme na oleji s cibulí a  česnekem,osolíme. Lasagne uvaříme podle návodu na krabici. Zapékací   misku vymastíme olejem a klademe lasagne, bešamel, brokolici a střídáme vrstvy. Poslední vrstva je strouhaný sýr,který dáme na brokolici.

 

Rybí filé na tymiánu s letní zeleninou a bramborami

10 porcí

Suroviny: 800g rybí filé, 90ml olej řepkový, 300g cuketa, 300g rajčata, 100g cibule, 300 paprika červená, 30g máslo, 5g sůl, 5g pepř, 5g čerstvý tymián, 2000g brambory,                30ml citrónová šťáva

Postup: Rybí filé osolte, opepřete a připravte na másle a tymiánu. Zakápněte citrónovou šťávou. Na oleji osmahněte cibuli, česnek, přidejte papriky,cukety a nakonec rajčata. Osolte a opepřete. Zeleninu krátce poduste. Měla by být měkká, ale pevná.

 

Kuskus s kuřecím masem a zeleninou

10porcí

Suroviny: 300g kuřecí prsa, 35ml olej řepkový, 100 cibule, 700g kuskus, 250g mrkev, 250g hrášek (mražený), 250g kukuřice (mražená), 5g sůl,35ml citrónová šťáva, 15g česnek

Postup: Na trošce oleje osmahneme nakrájenou cibulku a přidáme na nudličky nakrájené maso. Maso orestujeme, přidáme zeleninu a vše dusíme doměkka. Do mísy nasypeme kuskus a stejné množství téměř vařící vody nebo ochuceného vývaru. Promícháme vidličkou, zakryjeme pokličkou a necháme nabobtnat. Poté kuskus smícháme s připraveným kuřecím masem a ochutíme citrónovou šťávou.

 

Fazole se zelím a špekem (s haluškami)

10 porcí

Suroviny: 1350g fazole, 1g bobkový list, 1g nové koření, 1g jalovec, 10g sůl, 90g olej, 220g červená cibule, 18g česnek,200g jablka, 40g petrželka, 200g špek, 1000g kysané zelí, cukr, ocet

Postup: Fazole uvaříme zvlášť ve vodě s bobkovým listem, novým kořením a jalovcem. Na oleji orestujeme cibuli s česnekem, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, potom přidáme (propláchnuté) zelí a jablka. Dochutíme cukrem, solí, octem a vydusíme šťávu. Nakonec promícháme s fazolemi. Podáváme s haluškami, posypané vyškvařeným špekem a petrželkou.

 

 

 Bezlepkové květákové placičky


3 porce


Suroviny: 1 menší květák,špetka soli, špetka muškátového oříšku, 1 vejce, 100 strouhaného eidamu, 2 stroužky česneku, 5 lžic bezlepkové mouky Jizerka (nebo jiné), kukuřičná strouhanka na obalení, olej na smažení

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě se špetkou muškátového oříšku. Slijeme a šťouchadlem rozmělníme. Přidáme vejce, sýr, česnek a mouku a tvoříme placičky, které obalujeme v kukuřičné strouhance. Osmažíme a podáváme s bramborem nebo zeleninovým salátem.

 

Kalendář

listopad 2017
Po Út St Čt So Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
www.a-discount.fr : Chaussures Nike Pas Cher, Chaussures Nike Air Max 2016 Homme Pas cheres