Polévky

Polévka Hradecké kyselo
suroviny: brambory 0,5kg, žampiony 0,25kg, cibule 2ks, vejce 3ks,1šlehačka,hladká mouka,ocet,sůl,másllo

postup:  Do osolené vody dáme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno pokrájenou cibuli. Při vaření přidáme na čtvrky nakrájené žampiony a vaříme doměkka. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve šlehačce. Přovaříme a poté zalijeme rozšlehanými vejci a znovu promícháme. Dochutíme octem,dosolíme. Navrch dáme kousek másla.

 

 Polévka žížalová cibulačka

Suroviny: 1 velká cibule,3-4lžíče hladké mouky, zeleninový vývar,sůl, 1 vejce, sádlo nebo olej.

Postup: Na tuku osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli,přidáme 1 lžíci mouky,opražíme. Zalijeme asi 1 litrem studené vody, dolejeme vývarem a povaříme,až je cibule měkká. Podle potřeby dosolíme. V hrnku rozmícháme vejce s moukou a uděláme těstíčko. Nalijeme do mikrotenového sáčku a do vařící polévky vytlačujeme "žížalky" a chvíli povaříme. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.

 

Číst dál: Polévky

Pomazánky, saláty

Rychlá voňavá pomazánka

suroviny: 150g pomazánkové máslo, 150g tavený sýr, 200g romadůr, 1malá cibule,sůl,pepř

postup: pomazánkové máslo a tavené sýry vyšlehejte, přidejte nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhaný romadůr,sůl,pepř.Vše řádně promíchejte. Podáváme s pečivem.

 

Salát z červené řepy s bazalkou

suroviny: 2 stroužky česneku, 4-6 kusů menší červená řepa, 1 hrst lístky bazalky, sůl podle potřeby

zálivka: 2 lžičky balzamikový ocet, 2 lžíce voda, 1-2 lžičky citronová šťáva, špetka soli, 1 lžička cukr, 1 lžíce olivový olej

postup: Řepu zbavíme kořenů a listů, bulvy očistíme, omyjeme a vaříme v osolené vodě do změknutí (asi 40minut, podle velikosti bulvy). Řepu po uvaření scedíme, necháme chvíli chladnout, bulvy oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka nebo půlměsíčky. Šťávu z citronu rozmícháme s vodou, solí, cukrem a balzamikovým octem, nalijeme na pokrájenou řepu. Pokapeme olivovým olejem. Přidáme bazalku a prolisovaný česnek. Promícháme. Můžeme přisolit, přisladit, připepřit. Salát z červené řepy s bazalkou necháme v chladu uležet. Podáváme studený.

Číst dál: Pomazánky, saláty

Hlavní jídla

Lasagne s brokolicí

Suroviny:    1 balíček lasagní, 1-2ks čerstvé brokolice (nebo mražené), 2ks cibule,sůl,3stroužky česneku,půlka másla, 20dkg hladké mouky,1mléko,1šlehačka, 0,3kg sýr eidam

Postup:     Připravíme si bešamel, přidáme šlehačku a osolíme dle chuti. Brokolici osmahneme na oleji s cibulí a  česnekem,osolíme. Lasagne uvaříme podle návodu na krabici. Zapékací   misku vymastíme olejem a klademe lasagne, bešamel, brokolici a střídáme vrstvy. Poslední vrstva je strouhaný sýr,který dáme na brokolici.

 

Rybí filé na tymiánu s letní zeleninou a bramborami

10 porcí

Suroviny: 800g rybí filé, 90ml olej řepkový, 300g cuketa, 300g rajčata, 100g cibule, 300 paprika červená, 30g máslo, 5g sůl, 5g pepř, 5g čerstvý tymián, 2000g brambory,                30ml citrónová šťáva

Postup: Rybí filé osolte, opepřete a připravte na másle a tymiánu. Zakápněte citrónovou šťávou. Na oleji osmahněte cibuli, česnek, přidejte papriky,cukety a nakonec rajčata. Osolte a opepřete. Zeleninu krátce poduste. Měla by být měkká, ale pevná.

Číst dál: Hlavní jídla

Kalendář

listopad 2018
Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2