Polévky
Polévka Hradecké kyselo
suroviny: brambory 0,5kg, žampiony 0,25kg, cibule 2ks, vejce 3ks,1šlehačka,hladká mouka,ocet,sůl,másllo
postup: Do osolené vody dáme brambory nakrájené na kostičky a nadrobno pokrájenou cibuli. Při vaření přidáme na čtvrky nakrájené žampiony a vaříme doměkka. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve šlehačce. Přovaříme a poté zalijeme rozšlehanými vejci a znovu promícháme. Dochutíme octem,dosolíme. Navrch dáme kousek másla.
Polévka žížalová cibulačka
Suroviny: 1 velká cibule,3-4lžíče hladké mouky, zeleninový vývar,sůl, 1 vejce, sádlo nebo olej.
Postup: Na tuku osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli,přidáme 1 lžíci mouky,opražíme. Zalijeme asi 1 litrem studené vody, dolejeme vývarem a povaříme,až je cibule měkká. Podle potřeby dosolíme. V hrnku rozmícháme vejce s moukou a uděláme těstíčko. Nalijeme do mikrotenového sáčku a do vařící polévky vytlačujeme "žížalky" a chvíli povaříme. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.